SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
KFUM Taekwondo Staffanstorp
Om Taekwondo
Sam gör huryeo chagi i kyorugi

Taekwondo är en koreansk kampsport och betyder foten (tae) och handens (kwon) väg (do). Eller mer utvecklat, det rätta sättet att använda alla kroppsdelar för att stoppa slagsmål och hjälpa till att bygga en bättre och fredligare värld.

 

Taekwondo lägger stort fokus på höga, snabba och tekniska sparkar vilket betyder att flexibilitet och snabbhet är viktiga attribut för en elev att sträva efter.

Anders gör dollyo chagi i kyorugi

På graderingar evalueras elevens kunskaper genom utförande av kibon don ya (grundtekniker), kyorugi (kamp), hanbon kyorugi (förberedande enstegssparring), hosinsul (självförsvarstekniker), gyeokpa (krosstekniker) samt poomsae.

 

Poomsae är en träningsmetod som kombinerar Taekwondotekniker med rörelse.

 

I likhet med så många andra kampsporter symboliserar olika bältesfärger elevens mognad i Taekwondo.

Bältesordning för elever upp till 13 år

KFUM Taekwondo Staffanstorp använder sig av juniorgrader för de yngre eleverna. Juniorgraderna låter de yngsta mogna inom Taekwondo i ett harmoniskt tempo och medför att de grundligt lär sig alla grundtekniker.

 

Stabila grundtekniker är en förutsättning för ett livslångt lärande av Taekwondo.

 

Symboliken för bältesfärgerna är tillväxtprocessen från ett frö till en fullvuxen planta, och plantans strävan att växa sig stor och stark. Mot slutet av plantans liv lägger den frö så att nya plantor kan växa upp - därmed är cirkeln sluten.

Bältesordning för elever över 13 år

Eleven startar med vitt bälte, som representerar renhet och oskuld. Ett tomt glas redo att fyllas med kunskap. Varje bälte över vitt representeras av en Taekwondo poomsae.

 

Poomsae lär eleven självförsvar, muskel- och andningskontroll, disciplin, kraft och korrekt teknik. 

Bältesordning för svartbälten

KFUM Taekwondo Staffanstorp lär ut taegeuk och yudanja poomsae, som är bestämda av Kukkiwon.

 

Det finns åtta taegeuk poomsae. Taegeuk poomsae kan kort beskrivas som en genomgång av elevens grundträning i Taekwondo. 

 

Varje poomsae har en tillhörande princip såsom jord, vind och eld. Det finns även nio yudanja poomsae, en för varje dan (svartbältesnivå).

Nedan följer en kort summering av alla poomsae. Klicka på respektive grad för att se en video på poomsaen.

 

8:e Kup (Taegeuk Il-jang) Keon betyder början av allting i universum, liksom Il-jang är början i utbildningen av Taekwondo. Vid gradering till 8:e Kup tar eleven sitt gula bälte. Den gula färgen symboliserar jorden som växten slår rot i och betecknar den första strålen av solljus som lyser på fröet och ger det ny styrka med början av nytt liv. Grunden för Taekwondo läggs. Poomsaen har 18 rörelser.

 

7:e Kup (Taegeuk Ee-jang) Tae betyder glädje med innebörden att man ska sträva efter att finna en glädje som varar. En glädje som kan hittas i korrekhet, sanning och lärande. Vid gradering till 7:e Kup tar eleven sitt gröna bälte. Den gröna färgen symboliserar att fröet växer upp till en planta, liksom skickligheten i Taekwondo, utvecklas. Poomsaen har 18 rörelser.

 

6:e Kup (Taegeuk Sam-jang) Ra betyder eld, som använt av människan ger värme och passion. Ra lär oss att ha stark tro och fasta principer för att följa upp i livet. Vid gradering till 6:e Kup tar eleven sitt blåa bälte. Den blåa färgen står för himlen som växten sträcker sig mot då den utvecklas till ett träd. Poomsaen har 20 rörelser.

 

5:e Kup (Taegeuk Sa-jang) Jin betyder åska, med innebörden styrka och värdighet. Jin lär oss att utstråla kraft och värdighet och påminner oss om att agera lugnt och sansat när vi står inför fara och fruktan. Vid gradering till 5:e Kup tar eleven blått bälte med rött streck. Poomsaen har 20 rörelser.

 

4:e Kup (Taegeuk Oh-jang) Seon betyder vinden. Vinden är stark och kraftfull men för det mesta är den lugn och mild. Seon lär oss att använda både sinnet och kroppen i alla våra ansträngningar. Vid gradering till 4:e Kup tar eleven sitt röda bälte. Den röda färgen symboliseras av solens glödheta värme när växten fortsätter att växa mot den. Betyder fara och motståndare uppmanas att hålla behörigt avstånd. Den fysiska färdigheten har utvecklats men saknar kontroll; därför måste fysisk och mental disciplin nu uppnås. Poomsaen har 20 rörelser.

 

3:e Kup (Taegeuk Yuk-jang) Gam betyder vatten som alltid flödar framåt. Gam lär oss att vara som vatten, konstant, flytande och mild men fast i vårt syfte. Vatten har en enorm styrka och kraft. Vid gradering till 3:e Kup tar eleven sitt röda bälte med ett svart streck. Poomsaen har 23 rörelser.

 

2:a Kup (Taegeuk Chil-jang) Gan betyder högsta hållpunkt. Om man har en stark grund, kommer man inte lätt låta sig påverkas negativt av andra. Gan uppmanar oss att förlora vår fåfänga, själviska tankar och längtan, och därigenom uppnå den ultimata friheten. Vid gradering till 2:a Kup tar eleven sitt röda bälte med två svarta streck. Poomsaen har 25 rörelser.

 

1:a Kup (Taegeuk Pal-jang) Gon betyder jord. Mycket som människan behöver för att överleva växer i jorden. Gon lär oss att vara mottagliga för himmelens och naturens lagar och att arbeta med och genom dem, inte mot dem. Vid gradering till 1:a Kup tar eleven sitt röda bälte med tre svarta streck. Poomsaen har 24 rörelser.

 

1:a Dan (Koryo) Koryo betyder lärd man och kännetecknas av den rättfärdiga mannens ande. Vid gradering till 1:a Dan tar eleven sitt svarta bälte. Det svarta bältet är motsatsen till det vita och visar elevens mognad och behärskning av Taekwondo. Den svarta färgen symboliserar summan av alla de föregående färgerna. Det representerar en prestation genom år av engagemang och symboliserar hårt arbete, självdisciplin och uthållighet. Trädet har nått sin mognad och har övervunnit mörkret. Trädet måste nu plantera nya frön för framtiden. Svart är den färg som oftast förknippas med kampsport, inklusive Taekwondo. För en icke-kampsportare är att ha ett svart bälte att ha behärskat konsten. Men för en student symboliserar det den sanna början på att lära sig Taekwondo.

 

2:a Dan (Keumgang) Keumgang [diamant] står för hårdhet. Berget Keumgang betraktas i Korea som centrum för nationell anda, och Keumgang Yeoksa [Keumgangs krigare] representerar de mäktigaste av krigare. Stenstatyer av dessa krigare kan man se i det Bulguksa templet.

 

3:e Dan (Taebaek) Många platser är kända som Taebaek, varav en är Baekdusan, ett ikoniskt berg på den koreanska halvön. Denna poomsae värderar detta mest heliga berg. Eftersom detta berg når till solen, kan Taebaek definieras som ljus och måste utföras med ljusets smidighet. Taebaek symboliserar själens helighet och Danguns filosofi.

 

4:e Dan (Pyongwon) Pyongwon betyder öppen slätt och symboliserar fredlighet. En stor vidsträckt slätt ger mänskligheten en känsla av majestät, medan den ger ett annat intryck än vad man får när man tittar på höga berg eller oändliga skogar. Denna poomsae uttrycker den majestätiska men vänliga andan hos en stor öppen slätt.

 

5:e Dan (Sipjin) Sipjin betyder evig tio och symboliserar hälsa och livslängd. Poomsaen hänvisar till de tio essenserna för livslängd: solen, månen, vatten, sten, berg, tallar, evigt ungdomars ört, sköldpaddan, hjorten och tranan. Poomsaen uttrycker oändlig utveckling och tillväxt, men en mycket ordnad och förutsägbar tillväxt som främjar stabilitet.

 

6:e Dan (Jitae) Kitae symboliserar mänskligheten som kopplingen mellan himmel och jord. Denna poomsae visar på livets kraft då utövaren demonstrerar detta genom att visa på kraften från starka muskler och en djup kraftfull kärna.

 

7:e Dan (Chonkwon) Chonkwon betyder himmel och symboliserar fromhet. Chonkwon demonstrerar människans känslor när denne tittar upp från jorden och påminns om en örn som flyger bland molnen.

 

8:e Dan (Hanso) Hanso betyder vatten och symboliserar anpassningsförmåga. Liksom vatten kommer styrkan i Taekwondo inte från envishet och vägran att ge efter, utan snarare från förmågan av att vara flytande och kunna anpassa sig. Denna poomsae visar dessa egenskaper.

 

9:e Dan (Ilyeo) Ilyeo kännetecknas av filosofin om sinnets enhet (anda) och kropp (material) och symboliserar det buddhistiska konceptet av sinnets och kroppens enhet. Poomsaen representerar den enhet av sinnet och kroppen som uppnås genom träning, och representerar därmed kärnan i kampsport.